Pérez, Eduardo
Polítics i cacics a Castelló (1876-1901) significa una aportació decisiva a l'estudi de la societat castellonenca del XIX. Centrat en l'anàlisi de les relacions caciquils dels diferents grups polítics que ocupen l'escena social del Castelló de finals de segle, aquest llibre perfila un panorama molt complet de la situació específica de les comarques castellonenques pel que fa a les relacions socioeconòmiques en un moment cabdal de transformació.
Sobre una societat fonamentalment agrària i immobilista, amb un elevat grau d'analfabetisme, la ideologia que més profundament podia influir tenia poc a veure amb les noves concepcions del liberalisme. En aquest context el pes de la religió i la tradició propicià que el joc polític s'hi basàs en les relacions de força caciquils.
L'autor, amb rigor i claredat, estudia les causes per les quals tingueren els cacics una tan alta influència en la política castellonenca d'aquest període i el paper que jugaren en l'apropament dels instruments de l'Estat a uns ciutadans per als quals els mecanismes de l'Administració pertanyien a un món alié al de les seues activitats i preocupacions quotidianes.