Marquès Marroquín, Montse
Aquest llibre parla sobretot de fets relacionats amb la producció de sabates a Ciutadella de Menorca i parla del paper que han jugat les dones en aquesta tradició, que ha configurat i dominat la vida local durant més de 130 anys, des dels primers tallers i fàbriques, cap a 1860, fins a la segona meitat del segle XX, en què la cultura sabatera ha cedit l'hegemonia cultural a la "indústria" turística.
No es tracta exactament d'un llibre d'Història, així en majúscula, en el qual es pretén reconstruir el fil del passat i desvetllar-ne el seu sentit, sinó que és un llibre d'històries, perquè està escrit des de la preocupació per les persones, més que des de la preocupació pels fets o les dades. I no perquè aquests no interessin a la seva autora, sinó perquè, l'autora, el que vol, per damunt de tot, és donar la paraula a les dones sabateres, durant tants anys reduïdes al silenci o convertides simplement en dada estadística.
I és per això que l'estructura d'aquest llibre, tot i que sembla un text convencional d'Història, és peculiar, perquè la part més viva, la part que més ha implicat la seva "autora" i ho poso així, entre cometes, perquè ella és conscient que en aquesta part ha fet, el paper d'altaveu i de transmissora és la que figura com a apèndix, en el qual es dóna veu, feta escriptura, a persones concretes, amb noms i llinatges.
Tota la resta és contextualització d'aquesta veu, feta des del rigor, però també des d'una específica actitud cultural i política, la de la reivindicació feminista, no agressiva, però lúcida, decidida i convençuda.